cka exam preparation

☸️ CKA Sınav Rehberi & Çıkmış Sorular✅

CKA Sınav Soruları & Sınav İçeriği & Hazırlık Aşamaları Hakkında İpuçları

Merhabalar, bu yazımda sizleri güncel bilgi olması adına Şubat 2022'de girdiğim CKA sınavı ile ilgili bilgilendirmeye çalışacağım. Bildiğiniz üzere 2020'den beri sınav sistemi değişti ve son 2 yıldır soru sayısı ve sınav süresi farklı bir sistemde sınavlar devam ediyor. Güncel sistemde sınav süresi 2 saat ve yaklaşık 17 soru çıkmaktadır. Geçme notu ise %66 olarak değerlendirilmektedir. Sınav hakkındaki ihtiyaç duyacağınız daha detaylı bilgileri Linux Foundation'ın S.S.S sayfasında bulabilirsiniz.

Hazırlık Aşamaları

Eğer sektörde yeni veya bu alanda kendinizi geliştirmeye henüz karar verdiyseniz biraz da eğitici olması adına piyasada çok dolaşan Mumshad Mannambeth'in "Certified Kubernetes Administrator (CKA) with Practice Tests" isimli udemy kursunu önerebilirim. Bu kursu birçok yerde zaten görmüşsünüzdür. İçeriğinden kısaca bahsedecek olursam temel seviyeden ileriye doğru giden güzel bir anlatım ile sınav konularını detaylıca işlemektedir. Her konunun sonunda KodeKloud üzerinden uygulamalı pratik yaptırması ise konuların daha iyi kavranıp kalıcı olmasını sağlamaktadır. Kursun sonunda ise sınav pratiği olması adına Mock Exams başlığı altında 3 adet deneme sınavı imkanı sağlamaktadır. Kursu tamamlayıp deneme sınavlarını da çözdüğünüzde kendinizi epey hazır hissedeceksiniz.

Diğer yandan sektörde daha deneyimli iseniz yine bu kurs üzerinden gidip, sıkıcı olmaması adına bildiğiniz yerleri atlayarak ilerleyebilirsiniz. Network, firewall gibi konuları biliyor olsanız bile dinlemenizi tavsiye ederim, hem tekrar olacaktır hem de 'aa burası bu yüzden mi böylemiş' dediğiniz yerler çıkabilir. Takdir edersiniz ki sürekli gelişen teknolojinin içerisinde her şeye %100 hakim olmak neredeyse imkânsız.. Karşımıza çıkan case'ler ve içinde bulunduğumuz ekosistemin ihtiyaçları doğrultusunda ufkumuzu genişletiyoruz. Eğitimdeki bu tarz detaylar da ufak tefek boşlukları doldurabiliyor.

"Kurs falan uğraşamam, o kadar vaktim yok, hızlıca bu işi nasıl çözeriz hocam?"


Elbette ki bunun da bir çözümü var. Bu konuda sizlere sınavı aldığınızda yanında gelen CKA Simulator Kubernetes'i tavsiye edebilirim. CKA Simulator Kubernetes, tam anlamıyla bir sınav simülatörüdür. Karşınıza gelen ekrandan, sınav sorularına kadar her şey çok benzer olacaktır. Hatta sınav gözetmeninin yerine bile bir bot koymuşlar. Chat ekranından kalan sınav sürenizi falan sorduğunuzda otomatik cevap veriyor vs. 🙂 Simülatörde de tıpkı sınav gibi 2 kez girme hakkınız var. Fakat burada işin güzel noktası şu, trigger'ladığınızda sizin için bir simülatör ortamı ayağa kaldırıp sürenizi başlatıp sizi sınava sokuyor, süreniz bittiğinde ise nerelerde hata yaptığınızı veya çözemediğiniz soruların çözümlerini 36 saat boyunca inceleyebiliyorsunuz. Simülatördeki soruların gerçek sınavdan daha zor olduğunu ve bizleri hazırlamak için böyle bir şey yaptıklarını vs söylüyorlar, ki gerçekten öyle. Simülatörde hem daha fazla soru var (25), hem de zor soru yoğunluğu sınava göre daha fazla. Hal böyle olunca simülatörü yaptığınızda sınavı çok daha kolay yapabilir oluyorsunuz.

Portal arayüzünde aşağıdaki ekrandan simülatöre ulaşabilirsiniz;

cka exam simulator

Sınava Giriş

Sınav saatinize 15-20 dk. kala bilgisayarınıza oturup "My Portal" ekranındaki "Take Exam" butonunun açılmasını beklemenizi tavsiye ederim. Sınava girdiğinizde başlamadan önce gözetmenin chat ekranından yazarak bazı talepleri oluyor. (Gözetmeni göremiyoruz ve duyamıyoruz, sadece o bizi izliyor.) Kimliğini göster, masanın üstünü göster, altını göster, yavaşça odayı dolaştır, duvarları göster gibi taleplerini karşıladığınızda sınav kurallarını atıyor ve onay verdiğinizde sınavı başlatıyor. Bu süreç zaten yaklaşık 10-15dk sürüyor.

Burada bir dipnot daha eklemek istiyorum; sınavda bildiğiniz üzere kubernetes.io gibi bazı doküman sayfalarına erişmenize izin veriliyor fakat sınavın başında her şeyi kapatıp sadece sınav sekmesinin açık kalması isteniyor. Ben girerken docs ekranını da açık bırakmıştım gözetmen onu da kapatmamı isteyince ufak bir anlaşmazlık yaşadım (ama hani kullanabiliyorduk 🌝 diye), meğer OK verdikten sonra açabilirsiniz diyorlarmış. Aynı çelişkiye düşmemeniz adına paylaşmış olayım.

Ek olarak sınav esnasında kişisel ihtiyaçlarınız için sınav ekranındaki bir buton aracılığıyla ihtiyaç molası alabiliyorsunuz; tek handikapı sürenizin işlemeye devam etmesi olabilir fakat stres altındaki beklenmeyen ihtiyaç durumlarında da hayat kurtarabilir. Yani sınav esnasında bir bardak suyunuzu alıp yudumlamaktan çekinmeyin. 🙂

Sınav Pratikleri

Terminal ekranına ulaştıktan sonra ilk 1dk içerisinde aşağıdaki pratikleri tanımlamak, sınavda zamanla yarıştığımız için faydalı olabilir. Alışkanlıklar ile doğru orantılı olduğu için opsiyonel bir durumdur, tercih sizin.

alias k=kubectl                        # will already be pre-configured

export do="--dry-run=client -o yaml"   # k get pod x $do

export now="--force --grace-period 0"  # k delete pod x $now

Vim
To make vim use 2 spaces for a tab edit ~/.vimrc to contain:

set tabstop=2
set expandtab
set shiftwidth=2

(Ek olarak vim ekranında çoklu satırlarda işlem yapma pratiklerinizin olması da faydalı olacaktır.)

Sınav Soruları (Konuları)

Sınavda simülatörde çıkan soruların benzerleri çıkmaktadır. Benim gördüğüm çıkabilecek sorular şunlar;

1 - Kubernetes cluster upgrade ve/veya node join etme
2 - Bozuk kubelet'li bir cluster'ı onarma
3 - JSON parser kullanarak cluster'la ilgili bir takım detay bilgileri çekip bir yere yazdırma
4 - Scheduler'ı bozuk bir cluster'da bir pod'u manuel deploy yapıp, scheduler'ı onarma
5 - Multiple containers yapıdaki pod'a pv,pvc tanımlama ve kullanma
6 - RBAC ServiceAccount Role RoleBinding
7 - Secret oluşturtup pod'a mount etme
8 - Static pod oluşturma
9 - Sertifikaların geçerlilik tarihlerini kontrol edip bir yere yazdırma
10 - NetworkPolicy (a servisi b servisine x port'undan erişebilsin vs.)
11 - ETCD backup & restore
12 - Verilen spesifik özelliklerde bir daemonset oluşturma


Bunlar 'bence' aşağı yukarı her sınavda çıkabilecek sorular ve sınav sorularının neredeyse %66'sı yapıyor. Çoğuna da link koymaya çalıştım. Elinizde hiçbir şey olmasa dahi bu sorular sertifikayı almanızı sağlayacaktır. 💪

Örnek Sınav Soruları

Bu tip soruları simülatörde zaten çözümleri ile birlikte görüyor olacaksınız. Her şeyden önce bu yazıyı okuyanlara örnek olması adına 5 örnek soru bırakacağım.

Question 1 | Kill Scheduler, Manual Scheduling
Task weight: 5%
 
Use context: kubectl config use-context k8s-c2-AC
 
Ssh into the master node with ssh cluster2-master1. Temporarily stop the kube-scheduler, this means in a way that you can start it again afterwards.
Create a single Pod named manual-schedule of image httpd:2.4-alpine, confirm its created but not scheduled on any node.
Now you're the scheduler and have all its power, manually schedule that Pod on node cluster2-master1. Make sure it's running.
Start the kube-scheduler again and confirm its running correctly by creating a second Pod named manual-schedule2 of image httpd:2.4-alpine and check if it's running on cluster2-worker1.
Question 2 | RBAC ServiceAccount Role RoleBinding
Task weight: 6%
 
Use context: kubectl config use-context k8s-c1-H
 
Create a new ServiceAccount processor in Namespace project-hamster. Create a Role and RoleBinding, both named processor as well. These should allow the new SA to only create Secrets and ConfigMaps in that Namespace.
Question 3 | DaemonSet on all Nodes
Task weight: 4%
 
Use context: kubectl config use-context k8s-c1-H
 
Use Namespace project-tiger for the following. Create a DaemonSet named ds-important with image httpd:2.4-alpine and labels id=ds-important and uuid=18426a0b-5f59-4e10-923f-c0e078e82462. The Pods it creates should request 10 millicore cpu and 10 mebibyte memory. The Pods of that DaemonSet should run on all nodes, master and worker.
Question 4 | Multi Containers and Pod shared Volume
Task weight: 4%
 
Use context: kubectl config use-context k8s-c1-H
 
Create a Pod named multi-container-playground in Namespace default with three containers, named c1, c2 and c3. There should be a volume attached to that Pod and mounted into every container, but the volume shouldn't be persisted or shared with other Pods.
Container c1 should be of image nginx:1.17.6-alpine and have the name of the node where its Pod is running on value available as environment variable MY_NODE_NAME.
Container c2 should be of image busybox:1.31.1 and write the output of the date command every second in the shared volume into file date.log. You can use while true; do date >> /your/vol/path/date.log; sleep 1; done for this.
Container c3 should be of image busybox:1.31.1 and constantly send the content of file date.log from the shared volume to stdout. You can use tail -f /your/vol/path/date.log for this.
Check the logs of container c3 to confirm correct setup.
Question 5 | Fix Kubelet
Task weight: 8%
 
Use context: kubectl config use-context k8s-c3-CCC
 
There seems to be an issue with the kubelet not running on cluster3-worker1. Fix it and confirm that cluster has node cluster3-worker1 available in Ready state afterwards. You should be able to schedule a Pod on cluster3-worker1 afterwards.
Write the reason of the issue into /opt/course/18/reason.txt.

Hangi context'i kullanmanız gerektiği her soru altında örneklerdeki gibi yazıyor olacaktır. Her soruda bu kısmı copy&paste yaptığınızdan emin olun. Task weight'i düşük olan soruları atlayıp sona da bırakabilirsiniz. Örnek soruların çözümleri ve daha fazlası için sizleri killer.sh'ın sınav simülatörüne yönlendireceğim.

Elimden geldiğince çok uzatmadan ve doğru yönlendirebilmek adına bir yazı yazmaya çalıştım. Umarım CKA sınav hedefiniz doğrultusunda sizleri aydınlatabilmişimdir. Şimdiden başarılar dilerim. 🙂☸️

Yorum Yapın